Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świeciu, w oparciu o pismo Głównego Inspektora Sanitarnego w Warszawie  informuje, iż podczas Zgromadzenia Ogólnego Narodów Zjednoczonych 15 grudnia 2018 roku przyjęto rezolucję o ustanowieniu Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności, który będzie obchodzony corocznie 7 czerwca, po raz pierwszy w 2019 roku.

Bezpieczeństwo żywności stanowi jedno z najważniejszych globalnych wyzwań. Kreowanie polityki bezpieczeństwa żywności wpisuje się w zadania Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Idea upowszechniania działań na rzecz ochrony przed zagrożeniami pochodzącymi z żywności jest bardzo wartościowa, gdyż jej celem jest zagwarantowanie wysokiego poziomu ochrony życia i zdrowia ludzkiego.

Tegoroczne obchody Światowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności obchodzone są pod hasłem
,,Bezpieczeństwo żywności to sprawa każdego”.

Hasło ma zwrócić uwagę, że przestrzeganie bezpieczeństwa żywności przyczynia się m.in. do bezpieczeństwa zdrowia ludzkiego, ale także do dobrobytu i zrównoważonego rozwoju gospodarczego.

Fakty dotyczące bezpieczeństwa żywności
  • Szacuje się, że 600 milionów ludzi (1 na 10 osób na świecie) choruje po zjedzeniu skażonej żywności, a aż 420 000 umiera każdego roku;
  • Rocznie 40 % dzieci poniżej 5 roku życia choruje po spożyciu skażonej żywności, z czego 125 000 umiera;
  • Choroby przenoszone przez żywność powodowane są przez bakterie, wirusy, pasożyty lub substancje chemiczne przedostające się do organizmu wraz ze każoną żywnością  lub wodą;
  • Choroby przenoszone drogą pokarmową utrudniają rozwój społeczno-ekonomiczny poprzez zwiększenie kosztów opieki zdrowotnej oraz może powodować niekorzystne skutki ekonomiczne oraz gospodarcze dla krajów, których głównymi dochodami są turystyka oraz handel żywnością;
  • Wartość handlu żywnością wynosi 1,6 biliona dolarów, co stanowi około 10% całkowitego rocznego handlu na całym świecie;
  • Ostatnie szacunki wskazują, że wpływ niebezpiecznej żywności kosztuje gospodarki o niskich  i średnich dochodach około 95 miliardów dolarów każdego roku;
  • Poprawa praktyk higienicznych w sektorach żywności i rolnictwie pomogą ograniczyć powstawanie i rozprzestrzenianie się oporności drobnoustrojów na środki stosowane w łańcuchu żywnościowym i środowisku.

 

Państwowy   Powiatowy Inspektor  Sanitarny  w Świeciu
Małgorzata Gackowska

 

Światowy Dzień bez Tytoniu

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świeciu  informuje, że 31 maja jak co roku obchodzony będzie Światowy Dzień bez Tytoniu. Podstawowym celem podejmowanych działań jest  zwrócenie uwagi na aspekty zdrowotne, społeczne, ekonomiczne palenia tytoniu. Akcentując tą akcję, chcemy  uświadamiać i ostrzegać przed zgubnymi skutkami palenia i szkodliwego wpływu  dymu tytoniowego na zdrowie.

W tegorocznej edycji szczególny nacisk stawia się na zdrowie płuc i od tytoniowe choroby układu oddechowego.

Światowy Dzień bez Tytoniu został ustanowiony przez Światową Organizację Zdrowia ze względu na rosnącą liczbę osób uzależnionych i pacjentów ze schorzeniami, których przyczyną jest  palenie papierosów – głównie nowotworami płuc, krtani,  przełyku, gardła czy trzustki.

Fakt jest oczywisty: palenie szkodzi płucom. Palenie powoduje zapalenie dróg oddechowych. Wszelkie badania epidemiologiczne zwracają uwagę na częstsze występowanie astmy oskrzelowej szczególnie wśród kobiet palących papierosy w porównaniu z niepalącymi. Częstość występowania astmy jest 2 do 3 razy większa u palących niż u niepalących.

Należy podkreślać  kwestię, iż palenie pogarsza jakość życia. U palaczy  występują problemy z oddychaniem i często traci się oddech, co jest ważnym symptomem przewlekłej obturacyjnej choroby płuc. Wykonywanie codziennych  czynności, przy których ważne jest oddychanie – na przykład spacer, uprawianie sportu, taniec – staje się coraz trudniejsze. Stałe, wieloletnie palenie może prowadzić do poważnych problemów z oddychaniem nawet w stanie spoczynku. Palenie może powodować pogorszenie zdolności koncentracji a także zawroty głowy, jest to spowodowane  niedoborem  tlenu w mózgu.

Palenie rujnuje nie tylko płuca, lecz także wiele innych, niezwykle ważnych narządów.  Palenie zmniejsza płodność i prowadzi do impotencji. Powoduje też nieświeży oddech, przyspiesza starzenie skóry. Spalanie tytoniu stanowi zagrożenie dla każdej osoby, niezależnie od płci, wieku, rasy, pochodzenia kulturowego czy poziomu wykształcenia.

Powtarzać należy, iż papierosy są jedynym legalnie sprzedawanym na całym świecie produktem o udowodnionym działaniu rakotwórczym. W dodatku nie ma mniej szkodliwych papierosów – wszystkie papierosy, bez wyjątku, „light” czy „slim”, są tak samo szkodliwe dla zdrowia, ponieważ dostarczają tyle samo trujących substancji do organizmu.

Równie groźne dla zdrowia jest bierne palenie. Osoby niepalące, które są narażone na dym tytoniowy jako bierni palacze wdychają wiele tych samych substancji karcinogennych i toksyn, co czynni palacze. Wniosek jest jeden, oni również mają wysokie ryzyko chorób płuc w tym zagrożenie  zachorowania na raka płuc.

Obchody akcji- Światowego Dnia bez Tytoniu, są dobrą okazją, by wszyscy wspólnie mogli się zastanowić jak poprawić swoje zdrowie. Jak co roku zwracam się z apelem – ustanówmy dzień 31 maja Dniem Bez Papierosa lub  Dniem Rzucania Palenia.

Poniżej zamieszczono numer Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym  jak i  pomocną stronę dla osób chcących zerwać z nałogiem. Zachęcam do  zapoznania się z nimi  i skorzystania z oferowanej tam  profesjonalnej pomocy.

 

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świeciu
Małgorzata Gackowska

Ratownicze zabiegi samolotowe

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świeciu informuje, że w okresie od 28 maja do II dekady czerwca 2019 r. planowane są ratownicze zabiegi samolotowe we fragmentach drzewostanów sosnowych, w których wystąpiła gradacyjnie brudnica mniszka. Zabiegiem zostaną objęte fragmenty drzewostanów w nadleśnictwie: Dąbrowa i Osie.

W załączeniu pismo Dyrektora Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Toruniu z dnia 21 maja 2019r.